WATER element “Winter”
6 januari 2017
VUUR element “Zomer”
29 juni 2017
Show all

HOUT element “Lente”

Graag wil ik jullie meenemen in de wereld van de Vijf Elementen, bezien vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Vanuit de Vijf Elementen Leer kun je bestaande symptomen/klachten koppelen aan één van de vijf elementen Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Vanuit dit perspectief kun je ook kijken of een van de vijf elementen verzwakt is of in z’n kracht staat. Aan elk van de Vijf Elementen kun je zo ook organen koppelen. Zo weet je al snel welk orgaan in (dis)balans is.

Voor nu wil ik het HOUT element eruit lichten………LEVER /GALBLAAS

Mogelijke punten om te controleren of het element Hout verzwakt is:

  1. Heb je last van opvliegende emoties, onverdraagzaamheid of een ´kort lontje´?
  2. Ben je snel ongeduldig?
  3. Ben je snel impulsief of erg gedisciplineerd, toegeeflijk of juist geneigd tot zelfkastijding?
  4. Heb je regelmatig een opgeblazen of ongemakkelijk gevoel in je buik?
  5. Heb je last van je ogen, branderig, tranend of droog?
  6. Heb je wel eens hoofdpijn (zijkant hoofd), snel hoge bloeddruk of zenuwachtigheid?
  7. Ben je geneigd snel stimulerende middelen of alcohol te gebruiken?

 Kenmerken van het HOUT element zijn bijvoorbeeld:

  • Zoekt uitdagingen en gaat tot het uiterste
  • Geniet van druk en presteert goed onder druk
  • Bewonderd snelheid, nieuwe dingen, houdt van actie
  • Wil graag de eerste, de beste en de enige zijn

De kracht van de Lever is onder andere:

  • Gedreven
  • Creatief
  • Goed plannen kunnen maken
  • De moed om gemaakte plannen uit te voeren
  • Ondernemend
  • Goed grenzen kunnen aangeven
  • De dingen zien zoals ze zijn

Gezondheidstips om het Hout (LEVER)element te versterken:

  • De zure smaak ‘reist’ naar de lever. Bij veel spanning kan het helpen om af en toe iets zuurs te eten; appelstukjes met wat citroensap, grapefruit, augurk etc. Pas op: te veel aan zuur zal onze spijsvertering verzwakken!
  • Wees matig met alcohol, koffie, chocolade, snoep, koolzuurhoudende dranken en vermijd oliën en vetten zoals halvarine, bak- en braadvet.
  • De lever houdt van alle groene groenten: broccoli, paksoi, spinazie, waterkers, etc. Hoe meer hoe beter. Om de milt niet te beschadigen is het beter om de meeste groenten in gestoomde of gekookte vorm te eten. Voor de enzymen kan men vervolgens verse kruiden zoals peterselie, basilicum en dille toevoegen. Ook van bittere bladsla, rucola en witlof wordt de lever blij.
  • De lever is bijzonder gevoelig voor tocht. Vooral de nek is een plek waar tocht en wind gemakkelijk binnendringen. Als je tochtgevoelig bent of snel verkouden wordt, is het goed om dit gebied te bedekken.
  • De lente is een goede tijd om onze lever te reinigen.
  • De lever houdt van beweging. Belangrijk is dat er vanuit ontspanning wordt gewerkt aan souplesse. Goed zijn rekken/strekken, dansen, en Oosterse bewegingsvormen als tai chi chuan, qigong en yoga.
  • Ga voor 23.00 naar bed en slaap minimaal 7 uur aan één stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *