AARDE element “Na-zomer”
9 september 2016
Show all

Scriptie Fibromyalgie opleiding Chinli® TuiNa 2013 – 2016 door Mario Kaag

Fibromyalgie is een “ziekte” waarbij de klachten / symptomen waarmee de cliënten te maken hebben, zowel in hoeveelheid en in combinatie met het uitputtende en pijnlijke karakter van deze klachten / symptomen, ervoor zorgt dat de cliënt een dagelijkse “herinnering” ervaart.
Iedere dag wordt de persoon eraan herinnert (lees geconfronteerd) aan een pijn, aan een dieper liggende vermoeidheid, aan de moeite om zich te concentreren en te focussen.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Klik HIER volledige scriptie<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Door deze vicieuze cirkel, waarin de cliënt zich bevind, wordt de dag regelmatig als een last ervaren waarbij de focus ligt om gedurende de dag zo min mogelijk last te hebben waardoor de cliënt “vergeet te leven”.
De dagelijkse gang van zaken is daardoor te veel gericht op het ontlasten van klachten en te weinig op het genieten van de mooie momenten die zich iedere dag weer voordoen.
Gelukkig heeft deze scriptie mij laten zien dat het mogelijk is om de kwaliteit van het leven bij cliënten met Fibromyalgie te verbeteren. En wel al in een redelijke korte periode. Uiteraard is er tijd voor nodig om de hoeveelheid klachten, de intensiteit van de klachten en beleving van de klachten te verlagen. Wat wel opvalt is dat mijn cliënten aan deze scriptie die met Fibromyalgie zijn gediagnosticeerd dan wel aan alle voorwaarden voor de bepaling hiervan voldoen, al na een (aantal) behandeling(en) opmerken dat ze verbaasd zijn hoe snel er een positief (verbeter) resultaat wordt behaald.
Door bij de verschillende cliënten een anamnese af te nemen wordt er per individu een diagnose, behandelingsprincipe en behandelplan opgesteld. Om goed in kaart te brengen wat de subjectieve en objectieve veranderingen zijn gedurende de behandelingen, werk ik op een zelfde manier bij alle cliënten, echter op detail verschillend door het individuele karakter. Dit wil zeggen dat ik gedurende de eerste behandeling(en) de focus ligt op TuiNa technieken en dat de daarop volgende behandeling(en) de nadruk ligt op bijvoorbeeld Moxa toepassen. Zo ook weer de daarop volgende behandeling(en) meer de focus op Cupping. Aansluitend laat ik de cliënten gedurende 3 maanden dagelijks Fibromyalgie kruiden thee drinken (gemaakt door een Chinese arts in de kruidengeneeskunde) als innerlijke ondersteuning.
Door rekening te houden met hoe de cliënt zich voelt op de dag van een behandeling, en daar mijn behandeling op aan te passen, zorg ik ervoor dat de Fibromyalgie klachten die op dat moment de boventoon voeren worden aangepakt en dat ook het beoogde behandelplan gevolgd word.
Het is voor mij gebleken dat het een mooie uitdaging is om de klachten / symptomen in hoeveelheid te verlagen (dus op te lossen) en gelijktijdig de intensiteit van de beleving (het ervaren) van de pijnschaal te verlagen. De Fibromyalgie cliënt ervaart namelijk in de loop van de tijd, gedurende de behandelingen, een (subjectieve) verbetering in de kwaliteit van leven.
Zodra we een nieuw ijkpunt nemen waarbij we alle symptomen doornemen en objectief kijken naar de vermindering van klachten en pijn, dan pas wordt de cliënt er zich werkelijk van bewust dat de Traditionele Chinese Geneeskunde echt een verbetering in de kwaliteit van het leven brengt.
Door de verschillende behandelingen binnen het beoogde behandelplan (wat als leidraad geldt gedurende de behandelingen) is het dus werkelijk mogelijk om, bij cliënten met Fibromyalgie, een langdurende verbetering te bewerkstelligen.
Samen met adviezen op het gebied van ademhaling, voeding, leefwijze en niet te vergeten een positieve mind setting.
Ik adviseer hierbij ten zeerste aan om iedereen die met deze “ziekte” te maken heeft of in de buurt iemand kent die hieraan lijdt, te wijzen op de geweldige mogelijkheid die ze hebben om met behulp van de TCM te werken aan verlichting van klachten en verbetering van Leven.

4 Comments

 1. N. Holwerda schreef:

  Wat heb je deze scriptie goed beschreven. Heel interessant en herkenbaar. Dankjewel voor het delen.

 2. Chantal Valenkamp schreef:

  Wat een mooie scriptie! Goed gedaan!

 3. Valerie schreef:

  Mooi gedaan Mario!

 4. Natasja schreef:

  Nog steeds ervaar ik de positieve uitwerkingen van de behandelingen, gericht op het laten verdwijnen / verlichten van klachten bij Fibromyalgie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+31622778595
Bel of Whatapp
+31622778595