Meridiaan massage

2534e235-05f3-482f-aabe-f0e39ef70d8dDeze massagevorm is gericht op het optimaliseren van de energiestroom in de meridianen. Een volledige meridiaan massage wordt zowel op de handen als de voeten gegeven, omdat daar de begin of de eindpunten van de meridianen liggen.

Meridianen zijn energiebanen die de Qi, ook wel de levensenergie genoemd, naar de bij behorende organen transporteren. Deze zijn al 3000 jaar voor Christus ontdekt, herkend en ontwikkeld. Ze worden in de acupunctuur, acupressuur en reflexologie gebruikt.

De meridiaan stroom is een voortdurende beweging van energie, die in een bepaalde richting door het lichaam vloeit. Het is een gesloten systeem met een heleboel drukpunten, ook wel de reflexpunten genoemd.

Deze punten zijn een soort energie-kolkjes met een gelijke trilling en met een specifieke draairichting. Elke meridiaan die een aantal punten met elkaar verbindt, heeft een eigen stroomrichting. De energie stroomt in de richting van de wijzers van de klok door de 12 hoofdmeridianen, waarbij de energie-omlooptijd per meridiaan 2 uur bedraagt. Tijdens die 2 uur is de bijbehorende meridiaan heel actief en kan het beste beïnvloed worden. De tegengestelde meridiaan heeft in die periode weinig energie. Dit overzicht wordt ook meridiaan wiel of de orgaanklok genoemd.

Doordat het meridiaan stelsel een gesloten systeem is, kan een stoornis in één van de punten invloed hebben op de andere meridianen.

Er zijn 14 hoofdmeridianen, deze worden onderverdeeld in:

  • Ren Mai (Conceptie) en Du Mai (Gouverneur)
  • 12 orgaan meridianen, verdeeld in yin en yang

Er zijn 12 belangrijke organen met energetische functies of invloedssferen, waarvan er 6 Yin en 6 Yang zijn.

De Yin-orgaan energetische functies zijn het Hart, Milt, Longen, Nieren, Lever en de Kringloop. Deze Yin-functies zorgen voor het bewaren van vitale stoffen en hebben te maken met voeding, regulatie, transformatie en het bewaren van energie, bloed, vloeistoffen en de levenskracht. Yin-functies worden beschouwd als diepgaander en essentiëler voor het vitale functioneren dan de Yang-functies.

De Yang-orgaan energetische functies zijn de Dunne Darm, Drievoudige Verwarmer, Maag, Dikke Darm, Blaas en de Galblaas. Deze Yang-functies zijn vooral actief en hebben te maken met het afbreken van voedsel en vloeistoffen en de opname van voedingsstoffen en de circulatie van voedende energieën door het uitscheiden van overbodige stoffen.