Moxa komt van het Japanse Mogusa, wat brandend kruid betekent. Het kruid is afkomstig van haren die zich aan de onderkant van het bijvoetkruid Artemisia bevinden. Er zijn diverse soorten moxa met elk hun eigen kwaliteit.

Indirecte moxa heeft een onmiddellijke verwarmende en bewegende werking en kan een groot gebied bestrijken. De warmte is goed voelbaar op de huid. Stagnaties heffen zich op, zodat het lichaam de gifstoffen kan afbreken en afvoeren via het bloed. Daarnaast verhoogt indirecte moxa de immuniteit.
Directe moxa heeft eerder een voedende werking en minder een verwarmende en bewegende werking. Hierdoor is deze moxa toepassing goed te gebruiken rondom bijvoorbeeld zwellingen. Zowel indirecte als directe moxa kunnen ingezet worden bij pijncondities.

Door enkele malen moxeren kan een blokkade doorbroken worden waardoor lichaamsfuncties, die soms jarenlang nauwelijks actief zijn geweest, weer tot leven komen. Bijverschijnselen als jeuk, tinteling en een enkele keer misselijkheid kunnen zich als gevolg hiervan een korte tijd manifesteren.